Povești din București | Stația Universitate: Începutul unui lanț de altfel de „stații” de alimentare

 

 

Stația Universitate este o cafenea / brunch-bistro ce și-a deschis porțile de curând în zona Universitate.
Localul aparține unor băieți care au avut până acum un loc de vis la o aruncătură de băț de București, Moșia Corbeanca. Acum au venit în buricul târgului pentru a aduce un pic din ce se întâmpla la Moșie, printr-un lanț de „stații” de alimentare cu lucruri bune, cafea și energii pozitive.
La întrebări ne-a răspuns Bogdan Doltu.

 

Cum a apărut Stația Universitate? „E o poveste interesantă, despre cum un brand poate lua naștere și despre evoluția și viața unei idei. Ne-am dorit un loc unde să poți lua brunch-ul indiferent de oră și unde să poți să bei cafea și băuturi de calitate. Cumva, să întregim găurile de concept pe care le-am avut la Moșie. Am ajuns la numele de Stație amintindu-ne care era locul în care ne începeam ziua în tinerețe, locul unde am cunoscut iubiri, locul unde stăteam cu prietenii, colegii sau vecinii, locul unde se termina ziua, locul unde mâncam sandvișuri și ne beam pe fugă cafeaua.”

 

Prin ce se deosebește localul vostru de cele care vă fac concurență? „Nu  prea cred în ideea de concurență, mai ales într-o industrie care e la început. Cred în comunitate și în oameni care fac lucruri similare și care reușesc să implementeze concepte mișto.”

 

Care au fost primele reacții pe care le-ați primit de la clienți? „Am avut norocul ca în momentul deschiderii să  beneficiem de o  comunitate care abia aștepta să deschidem și care a îmbrățișat imediat conceptul. Toată lumea este încântată  de cafeaua de la Bob Coffee Lab și de minunatele noastre preparate culinare.”

 

Care a fost cea mai mare provocare de care v-ați lovit în deschiderea acestui loc? „Să găsim numele. Am plecat la drum cu numele Avanpost, ne-am lovit cu o problemă de marcă cu cei de la Radio Guerrilla. Am cochetat cu Maidan, dar am ajuns într-un final, după multe idei, la Stația, în care credem foarte mult că exprimă ceea ce ne dorim.”

 

Care este impactul pe care v-ați dori să-l aibă localul vostru asupra orașului? „Nu cred că un local poate imprima un impact într-un oraș așa mare ca Bucureștiul. Cred în schimb că toată categoria poate imprima un impact. Oamenii beau cafea de calitate, consumă produse artizanale și mănâncă mâncare de calitate și sănătoasă.”

 

Ce vă place vs. ce nu vă place la cafenelele din București? „Îmi place că avem multe cafenele de calitate și mulți oameni mișto care implementează concepte faine. Câștigăm concursuri internaționale și reușim să educăm un publicul din București. Deocamdată nu pot spune că-mi place ceva. Cred că sunt locuri pentru toată lumea, cu bune și cu rele.”

 

Ce vă place vs. ce nu vă place la București? „Îmi place că a devenit un oraș efervescent cu multe locuri de calitate. Oamenii sunt mult mai deschiși în a explora locuri și de a încerca mâncăruri și băuturi noi. Mi-ar plăcea să avem o administrație locală pro-business-uri locale, care să ofere legislație și  programe suport. Să avem infrastructură și o calitate a vieții mai bună, dar, dacă ar fi să  le zic pe toate, nu cred că ne-ar ajunge această ediție.”

 

Dacă Bucureștiul ar fi o cafenea, cum ați descrie-o? „Păi, ziceam că avem cafenele de calitate, Bucureștiul, din păcate, nu e acolo. Din păcate, cred că e o cofetărie veche, care abia și-a luat primul espressor și nu are nici cafea și nici oameni de  calitate. Dar trebuie să apreciem inițiativă, poate însemna că suntem pe drumul cel bun.”

 

Ce planuri de viitor aveți? Ce urmează după Stația Universitate? „Planuri multe și mărețe. În noiembrie deschidem o a doua locație, Stația Floreasca, în noua  clădire Skanska, Equillibrium Floreasca. Următorii pași ar fi să ne gândim  la  un model de francizare, dar care încă este în faza de idee.”

Material realizat de Gruia Dragomir, redactor Zile și Nopți

Foto credit: Vlad Dumea