Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/09/2020
Artă & Cultură

11 recomandări culturale. Evenimente de artă pe care să nu le ratezi toamna asta

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii 11 recomandări culturale. Evenimente de artă pe care să nu le ratezi toamna asta Share 11 recomandări culturale. Evenimente de artă pe care să nu le ratezi toamna asta


Evenimentele culturale sunt cele care adaugă un strop de artă în jurul nostru. Fie că vorbim de vernisaje care pot fi online sau cu public sau evenimente de tip pop-up, evenimentele culturale sunt în continuare în plină desfăşurare, iar spaţiile de consum de cultură vă aşteaptă să le vizitaţi!

Prima recomandare este Noaptea Albă a Galeriilor care anul acesta, se va transforma în weekendul galerilor, între 2- 4 octombrie 2020. Timp de trei zile, de la ora 18.00 la ora 00.00 galeriile participante din România vă invită să le treceţi pragul. Programul încă nu este stabilit, dar veţi găsi toate informaţiile pe site-ul proiectului. Va fi un weekend dedicat artei contemporane şi artiştilor contemporani din România.

Până pe 17 octombrie, la Rezidenţa BRD Scena9 puteţi să vedeţi expoziţia itinerantă Museum of Broken Relationships – o arhivă de obiecte care spun poveşti personale ale unor relaţii romantice finalizate. Muzeul, creat iniţial în Zagreb, propune poveşti reale despre felul în care iubim şi pierdem iubirea. De asemenea, în urma apelului către publicul român de a transmite poveştile şi obiectele relaţiilor „rupte”, puteţi să vedeţi la Rezidenţa BRD Scena9, şi ulterior în colecţia permanentă a muzeului de la Zagreb, câteva istorii autohtone.

11 recomandări culturale. Evenimente de artă pe care să nu le ratezi toamna astaFoto © facebook.com/Brokenships/

Un muzeu pe care trebuie să îl vedeţi măcar o dată în viaţă este Casa memorială Anton Pann, momentan nu are stabilite evenimente exceptând expoziţia permanentă, însă vizitarea acesteia va fi o plăcere de după-amiază. Casa memorială Anton Pann, parte a Muzeului Naţional al Literaturii Române, a fost deschisă de curând, şi vă aşteaptă de marţi până duminică de la 10.00 la 18.00. Conceptul curatorial propus de Constantin Goagea și Justin Baroncea, este unul interactiv, astfel povestea vieţii lui Anton Pann şi a lumii sale contemporane sunt transpunse într-o manieră coerentă, clară, folosindu-se instalaţii interactive, animaţii şi o arhivă amplă de sunete, partituri, piese vocale şi instrumentale. 

11 recomandări culturale. Evenimente de artă pe care să nu le ratezi toamna astaFoto Casa Memorială ”Anton Pann”

Muzeul Vasile Grigore, Muzeul Frederic şi Cecilia Stork, Muzeul Zambaccian păstrează colecţii gândite de colecţionarul – donator şi sunt muzee pe care vă recomand să le vizitaţi oricând. Familia Storck, Krikor H. Zambaccian şi Vasile Grigore au fost mediatori între operele de artă şi public, au creat un concept curatorial capabil să interacţioneze cu privitorul, capabil să se susţină în timp şi spaţiu. Fiecare dintre ei şi-au construit colecţia din dorinţa de a educa publicul emancipat, artiştii (cazul Zambaccian şi Vasile Grigore), de a colecţiona şi simţi permanent prezenţa artei şi de a crea un spaţiu destinat expunerii ei – cazul  familiei Storck. Muzeul Zambaccian are în colecţie o lucrare semnată de Constantin Brâncuşi, opere create de artişti importanţi în istoria artei internaţională: Paul Cézanne, Pablo Picasso, Henri Matisse, Maurice Utrillo, cât şi artişti naţionali precum: Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Corneliu Baba, Alexandru Phoebus, Oscar Han, Horia Damian. De asemenea, dacă nu sunteţi în Bucureşti puteţi să vedeţi online şi gratuit fiecare încăpere a Muzeului Zambaccian: https://www.mnar.arts.ro/images/tur/ZAMBA_ROM/ZAMBA_ROM.html

11 recomandări culturale. Evenimente de artă pe care să nu le ratezi toamna astaCredit foto © Daniela Balea

Muzeul Stork conţine lucrări semnate de familia de artişti Stork, iar curtea muzeului este o oază de relaxare. Muzeul Vasile Grigore conţine peste 60 de picturi realizate de artişti români, 29 de sculpturi ale sculptorilor români: Miliţa Pătraşcu, Corneliu Medrea, Ion Irimescu, Vladimir Oredescu, Constantin Popovici, Gheorghe Iliescu – Călineşti, Mihai Buculei şi Nicolae Popa, lucrări de grafică, obiecte decorative.

Dacă apreciaţi arta contemporană, recomandările mele sunt MNAC – Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Muzeul MARe. La MNAC, muzeu aflat în incinta Casei Poporului puteţi să vedeţi expoziţiile noului sezon cultural: Metamorfozele lui Julian. O retrospectivă Iulian Mereuţă, Radu Comşa. Discuţie reducţionistă în 4 culori, Petru Lucaci. Material – Scapes cât şi pe cele permanente: Văzând istoria 1947 – 2007, Urban Steps.

Muzeul MARe deschis în 2018, propune o incursiune în arta românească modernă şi contemporană, şi în statusul artei internaţionale. Acordaţi un minim de 4 ore vizitei acestui muzeu, întrucât vreţi dori să rămâneţi şi pe terasa sa.

Un proiect cultural insolit este Art Machine, propus de Pastila Roz, astfel dacă vă duceţi la Cărtureşti Carusel, puteţi achiziţiona o lucrare de artă la preţul de 10 RON. Art machine este un vending machine care distribuie lucrări de artă originale româneşti de dimensiuni mici. Fiecare dintre noi devenim astfel colecţionari de artă contemporană românească.

Nu ratați nici Assamblage – Institutul de Artă și Design, lansat pe 16 septembrie, care are misiunea de fi un spaţiu de dialog, studiu şi experimentare în cadrul industriilor creative şi culturale.

Ultima mea recomandare este expoziţia NeoNlitic 2.0 (reinterpretarea motivelor cucutiene de artişti contemporani) care va avea loc în lunile octombrie – noiembrie, va expune peste 15 artişti internaţionali în spaţii de consum de cultură din România, Ucraina şi Bulgaria. Această expoziţie şi ultimă recomandare îmi este foarte dragă, întrucât sunt curatoarea evenimentului.    

Pentru toate evenimentele care se desfăşoară live, vă recomand să respectaţi normele de siguranţă şi să ţineţi cont că la cele mai multe dintre ele trebuie să realizaţi o înscriere prealabilă.

Mihaela Ion* este manager cultural/ curator/ teoretician de artă cu o experienţă de peste 12 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti și lector la Fundația Calea Victoriei unde susține cursul online Introducere în Arta Contemporană.

*Recomandările au fost selectate și prezentate de Mihaela Ion (Fundația Calea Victoriei) pentru Zile și Nopti

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută