Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 14/01/2021
Lifestyle / Travel

Povești de groază din… Brașov

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Povești de groază din… Brașov Share Povești de groază din… Brașov


Poveşti cu farmece şi cu farmec, legendele braşovene îţi pot da uneori fiori.

STÂLPUL INFAMIEI 

În anul 1595 a fost ridicat un Stâlp al Infamiei, unde cei care comiteau trădare sau delicte politice erau pedepsiţi public.

Povești de groază din… Brașov

În 1688, a fost decapitat pălărierul Ştefan Stenner, conducătorul revoltei antihabsburgice. Capul acestuia a fost pus într-o ţeapă de fier lângă Stâlpul Infamiei şi a rămas acolo timp de 29 de ani.

APOLLONIA HIRCHER

O altă poveste vorbeşte despre nobila Apollonia Hirscher şi despre fiica sa, Barbara. Copilă fiind, Barbara s-a îmbolnăvit grav şi, după o lungă suferinţă, a murit. Îndureraţi, părinţii au înmormântat-o, punând alături de trupul ei şi multe bijuterii.

Povești de groază din… Brașov

Peste noapte, nişte hoţi au jefuit mormântul şi au vrut să-i taie fetei degetul ca să-i scoată şi inelul. Din cauza durerii, Barbara s-a trezit, speriindu-i zdravăn pe hoţi. În cinstea acestui miracol, Apollonia a construit casa cu arcade, „Casa Negustorilor“ sau „Podul Bătăuşilor“, situată la colţul Străzii Hirscher cu Piaţa Sfatului.

MICHAEL WEISS 

Secolul al XVII-lea a reprezentat o perioadă în care oraşul a trecut prin multe lupte, fie cu armatele turceşti, fie cu trupele principelui Gabriel Bàthori. Acest prinţ al Transilvaniei a rămas în istorie ca o personalitate tiranică, un om care a dorit să-i supună pe saşi voinţei sale, luându-le bogăţiile şi libertăţile.

La Braşov el nu a avut succes, căci înţeleptul jude Michael Weiss a organizat apărarea în spatele puternicelor ziduri ale oraşului.

Povești de groază din… Brașov

După ani de lupte, în anul 1612, de mila satelor şi aşezărilor jefuite şi incendiate de principele nebun, judele părăsi puternica fortificaţie a Braşovului şi-i ieşi lui Bàthori în cale la Feldioara. Trădat de cei pe care îi credea prieteni, Weiss s-a găsit singur, doar cu o trupă mică de soldaţi saşi şi cu voluntari din băncile gimnaziului Honterus. După câteva ore de luptă crâncenă, saşii au fost înfrânţi şi Michael Weiss a murit pe câmpul de bătălie. 

Bucuros, principele se lăuda cum va duce capul judelui la Sibiu şi-l va expune în piaţa publică. O slujnică din casa lui Weiss s-a furişat noaptea în tabăra inamică, până în cortul prinţului, de unde a furat capul judelui şi l-a adus în Braşov.

Mare fu bucuria braşovenilor care au lăudat-o pe curajoasa fată. Ei au îngropat capul lui Michael Weiss lângă altarul Bisericii Negre, la loc de cinste, aproape de inima oraşului.

În prezent o stradă din centrul oraşului poartă numele lui Michael Weiss. Strada Michael Weiss întretaie cea mai cunoscută stradă din oraş, str. Republicii. 

SPURCATA

În jurul Braşovului curgea cândva un pârâu numit Spurcata. Acest mic curs de apă a protejat mult timp zidurile Braşovului împotriva duşmanilor.

Saşii se temeau de el, mai ales noaptea, căci aici veneau vrăjitoarele să se scalde. Chemate de duhuri necurate, ele se ridicau din aşternut şi alergau goale pe străzile oraşului venind apoi la pârâu şi scăldându-se aici alături de un fantomatic cerb alb.

Povești de groază din… Brașov

În prezent, Spurcata curge pe „După Ziduri”. Ajungi aici din parcarea de la Livada Poştei (Str. Aleea După Ziduri) sau pe aleea de lângă maternitate (Str. George Bariţiu nr. 36)

Poveşti cu farmece şi cu farmec, legendele braşovene îţi pot da uneori fiori. Mergi liniştit pe străzile oraşului, întunericul poate fi acum biruit cu o lanternă, eşti în siguranţă. Fii viteaz, eşti un erou, oricum.

Text preluat din ghidul turistic FII UN EROU

Ghidul se poate cumpăra de AICI

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută