Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 12/05/2016
Arhiva Zile si Nopti

Clasa noastră câștigă Premiul UNITER

Zile si Nopti De Zile si Nopti
Comentarii Clasa noastră câștigă Premiul UNITER Share Clasa noastră câștigă Premiul UNITER


Gala Premiilor UNITER a confirmat luni seara, 9 mai 2016, valoarea trupei Teatrului Național Cluj-Napoca. Momentul cel mai aplaudat al serii a fost anunțarea câștigătorului Premiului pentru Cel Mai Bun Spectacol al anului 2015. În luminile sălii Teatrului „Regina Maria” din Oradea, spectacolul Clasa noastră de Tadeusz Słobodzianek în regia lui László Bocsárdi a fost distins cu acest mare premiu, care onorează întreaga echipă.

Aflat la prima colaborare cu Teatrul Naţional din Cluj, Bocsárdi László a lucrat pe textul autorului polonez, avându-i alături pe realizatorul decorului, Bartha József, pe creatoarea costumelor, Kiss Zsuzsanna, pe dramaturgul Benedek Zsolt, pe compozitorul Boros Csaba și pe actorii: Sânziana Tarța, Irina Wintze, Anca Hanu,  Cristian Rigman, Radu Lărgeanu, Miron Maxim, Cătălin Herlo, Ovidiu Crișan, Matei Rotaru, Ionuț Caras.

Premiera spectacolului a avut loc în 11 decembrie 2015.

Textul, structurat în XIV Lecții, aduce în scenă dureroasa poveste a unor foști colegi de școală, polonezi și evrei, buni camarazi și prieteni, care, într-un anumit moment istoric, fără vreo cauză explicită, se lasă prinși sub tăvălugul cruzimii, transformându-se în victime și călăi. Evoluția elevilor clasei pline de viață este neașteptată și oscilatorie.  Autorul și-a intitulat astfel piesa, împrumutând numele unuia dintre cele mai populare portaluri de socializare din Polonia, dar și influențat fiind de Clasa moartă a lui Kantor.

În Jedwabne, un orășel din Polonia centrală, trăia, de câteva secole, o comunitate evreiască puternică, de circa 1600 de suflete, într-o pașnică simbioză cu polonezii. Munceau împreună, își sărbătoreau datinile împreună. La puțin timp după ce naziștii au intrat în Jedwabne, s-a întâmplat inimaginabilul: polonezii din localitate i-au masacrat pe toți cei 1600 de evrei într-o singură zi. Cei care au scăpat de topoare, furci, cuțite au fost împinși într-un hambar și li s-a dat foc. N-a rămas niciunul. Iar apoi, vecinii polonezi s-au înstăpânit pe casele și averile lor. Acestea sunt datele istorice, acțiunea piesei desfășurându-se pe o perioadă de aproximativ 68 de ani (1935–2003), cuprinzând războiul, nazismul și comunismul, ghetourile, propaganda și compromisul.

Pentru acest premiu, montarea a intrat în competiţie cu spectacolele The Sunset Limited de Cormac McCarthy, regia Andrei şi Andreea Grosu, Teatrul UNTEATRU, Bucureşti şi Tihna după Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós”. 

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută