Geneză (performance) / 24 de argumente

GENEZĂ. PREZENȚĂ, RITUAL, AFECT

Institutul Prezentului deschide în cadrul programelor sale un palier de acțiune dedicat revizitării unor lucrări și evenimente care au marcat peisajul artistic local în zona dansului modern și contemporan. În 2019, în strînsă legătură cu expoziția "24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971", organizată la Muzeul Național de Artă al României în perioada 7 noiembrie 2019 – 2 februarie 2020, Institutul prezintă un eveniment performativ bazat pe o reinterpretare a piesei "Geneză" a coregrafei Miriam Răducanu, realizată de artista Mădălina Dan.

Parte a programului "Nocturn 9 ½" cu care s-a făcut cunoscută Miriam Răducanu la finalul anilor 1960, piesa "Geneză" a fost prezentată în cadrul expoziției "Romanian Art Today" de la Edinburgh, în 1971 (în cadrul secţiunii Fringe a Festivalului Internaţional de la Edinburgh), eveniment organizat de promotorul scoțian Richard Demarco, care a reunit artiști din zona de arte vizuale în asociere cu evenimente dedicate celor mai noi explorări în teatrul, poezia și dansul contemporan românesc.

"Geneză" a fost realizată de Miriam Răducanu în intervalul 1969–1970, pe un solo de flaut compus de Anatol Vieru, "Rezonanțe Bacovia", parte a ciclului "Muzică pentru Bacovia şi Labiş, Nocturne şi Rezonanţe" (1959), în spațiile de lucru ale Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din fosta stradă Lemnea (Casa Niculescu-Dorobanțu, unde liceul a avut sediul pînă în 1977). Una din prezentările piesei a avut loc în cadrul "Nocturnului III 9 ½ " din 21 noiembrie 1970 la Teatrul Țăndărică, iar Miriam Răducanu a fost ulterior invitată de regizorul Mirel Ilieșiu să integreze coregrafia acesteia în filmul "În marea trecere" (1971, "5 bocete" în interpretarea Corului Madrigal), care a fost interzis la acel moment de cenzura comunistă.

Reinterpretarea realizată de coregrafa Mădălina Dan reprezintă o reconstrucție bazată pe documente de arhivă, texte, fotografii de la prezentări ale piesei la București și Edinburgh, pe filmul "În marea trecere", precum și pe o serie de dialoguri purtate cu Miriam Răducanu.

„Corpul este un instrument, corpul face ce îi dictezi tu. [...] În cazul meu a contat, din cauza muzicii, foarte-foarte mult tensiunea, mișcarea în formarea ei, leitmotivul, asociaţia. [...] Dar cel mai greu se învaţă să renunţi la ideea că a face mișcări înseamnă tot dansul, în loc să treci totul prin corp, să înveţi corpul, să-l asculţi în cele mai mici amănunte. Eu am făcut de fapt un dans de cameră, n-am fost orchestră mare niciodată.” – Miriam Răducanu în publicația interviu Cronica unui dans de cameră, Parkour I, Institutul Prezentului, 2017, reeditată 2019.

GENEZĂ
de Miriam Răducanu
coregraf și performer: Mădălina Dan
idee și cercetare: Alina Șerban
cercetare și direcție artistică: Ștefania Ferchedău
muzica: Anatol Vieru, Rezonanțe Bacovia, interpret flaut: Voicu Vasinca (înregistrare prin amabilitatea Familiei Vieru)

PROGRAM de prezentare "Geneză" în cadrul expoziției
24 de argumente

Muzeul Național de Artă al României, aripa Galeriei Naționale, parter, Calea Victoriei 49-53

- 8 decembrie 2019, ora 16:00
- 25 ianuarie 2020, ora 17:00

Acces pe baza biletului de expoziție.